REKREACIJA KREACIJE

Kreativnost je stvar rekreacije. Redovne vježbe. Svakodnevice. Nije to samo inteligencija koja se igra. To je igra koja se odabira, koja otvara svjetove, ukazuje na rješenja i nepovratno se usvaja.

 

Sve je više zastupnika teze da je u komunikaciji bolje koristiti riječi koji motivišu od onih koji bude negativne asocijacije. Tako je milozvučnije reći da se suočavamo sa izazovima nego da imamo probleme. Volim lijepe riječi. Vjerujem u njihovu moć i njihove efekte. Ipak, nije stvar samo u odabiru riječi, stvar je i u našem stavu i postupanju. Možemo pažljivo birati svaku izgovorenu riječ, da bismo se dopali, da se ne bismo zamjerili, da bismo došli do neke male ili velike pobjede. Riječima. A kako nam ide s djelima?

Drmnula nas korona.

Dobro protresla. I šta sad?  Pa ništa, idemo dalje, dok je tu, s njom pod ruku, pa kad se steknu uslovi,  ispratimo je u nepovrat. Onaj ko se suočio sa izazovom ispao je iz ljuljaške, sjetio se zapostavljene kreativnosti i pronašao alternativna rješenja, jer, rješenje uvijek postoji – pitanje je da li imamo znanje, kapacitete, motivaciju da ga prepoznamo u ključnom trenutku, kao i volju i snagu da ga realizujemo. Onaj ko je upao u probleme nije nikad upoznao svoju kreativnost i povezao Džobsove tačkice. Kreativnost je stvar rekreacije. Redovne vježbe. Svakodnevice. Nije to samo inteligencija koja se igra. To je igra koja se odabira, koja otvara svjetove, ukazuje na rješenja i nepovratno se usvaja.

Korona je uticala i na realizaciju projekta 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2020, navela nas da nađemo nova rješenja u skladu sa uslovima na koje i možemo i ne možemo uticati. Kako naš glavni analitičar Ratko kaže – korona nas je sve gurnula u digitalnu transformaciju, a u našem slučaju navela da panel „Digitalno transformisano sjutra” održimo, gle čuda, online! Pa zar nije baš tako i trebalo da bude, i bez korone!

Istina, rokove smo malo prolongirali, pomjerili izlazak publikacije za par mjeseci, ali zato priredili još kvalitenije i sadržajnije ekskluzivno biznis glasilo na koje smo vrlo ponosni.

S obzirom na činjenicu da je svečanoj dodjeli priznanja trebalo prisustvuje oko 300 ljudi, nakon prvobitnog odlaganja iz maja za oktobar, u trenutku zaključivanja ovog izdanja jasno je da nije moguće okupiti toliko zvanica, a istovremeno uvažiti mjere koje propisuju struka i nauka u cilju zaštite od novog koronavirusa. Jer – čojstvo, pa junaštvo, dragi moji. I ovaj nemili ’opoziv’ otvorio nam je nova vrata. Fizička distanca proizvela je socijalnu povezanost, jer odlučili smo da sve partnere posjetimo i lično im uručimo priznanja. To će biti prilika i da razmijenimo iskustva, čujemo korisne sugestije i razvijemo još tješnja poslovna i lična prijateljstva.

I riječima, i djelima, i nepresušnom kreativnošću ispratićemo i koronu i probleme.

Već sada dobrodošlicu poželimo izazovima današnjice i zaista mudrijem sjutra.

 

*Tekst je objavljen u publikaciji Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2020, septembra 2020.